Verslag weekend Calvados 04-08 mei 2016
---- | terug | ----

woensdag 04 mei 2016
Aankomst op parking Bois-Guillaume-Bihorel aan het sportcomplex.
In Kalloo werd er massaal een oproep gedaan om tegen dit gepland weekend,
massaal eieren te dragen naar de Heilige Clara.
Helaas waren sommige eieren jammer genoeg terecht gekomen op de motorhome van Willy en Carine.
Dit was uiteraard niet de bedoeling.
Maar geen gezeur, de poetsdienst kwam al snel ter plaatse.
donderdag 05 mei 2016
De zon was al vroeg van de partij en de korte broeken kwamen boven.
We reden in colonne naar Le-Breuil-en-Auge om er een begeleid bezoek te brengen aan de distillerie Château du Breuil,
waar er Calvados werd gestookt.
Het Château du Breuil (16e - 17e eeuw), in het hart van de Pays d'Auge,
bezit 28 hectare landgoed en is één van de meest prestigieuze distilleerderijen van de Calvados.
De Calvados kon geproefd worden en na een tweetal glaasjes zat de sfeer er echt goed in.
Daarna reden wij richting Saint-Martin-de-la-Lieue.
Na ons te hebben geïnstalleerd, konden wij uiteindelijk een mondje eten en ons dagelijks potje koffie drinken.
We werden aangenaam verrast met een traktaat van onze Vera. Zij was vandaag ... lentes
. En ja ... het waren lekkere gebakjes. Dank u wel, Vera.
Na de lunch stond er een bezoek aan Domaine Saint-Hippolyte op het programma.
Er werden superfantastische Normandische runderen gekweekt voor zowel de melk om kaas te maken,
als het vlees ... om op de BBQ te leggen.
We konden er 3 soorten kaas proeven, Pavé d’Auge, Pont-l'Evêque, de Livarot
en vergezeld met een bekertje cider. Alle kazen worden er artisanaal gemaakt.
Van daaruit zijn wij vertrokken naar Asnelles, een plaatsje aan de zee.
Na een korte wandeling naar de oesterbank was iedereen toe aan een welverdiende nachtrust.
vrijdag 06 mei 2016
Om 9 uur stond er een bezoek gepland aan het oesterbedrijf 'La Calvadosienne'.
Als jullie tijdens de feestdagen oesters aan tafel brengen, zullen jullie waarschijnlijk het bedrijfsbezoek herinneren.
De Calvadosienne is een oesterbedrijf waar 20 werknemers met een handicap en 8 begeleiders worden tewerkgesteld.
Dankzij dit team, produceren zij meer dan 300 ton oesters per jaar,
voornamelijk bestemd voor de binnenlandse markt en de buurlanden.
Het proeven van een oester stond dan ook op de menukaart.
Bij sommigen ging de oester vlotjes binnen, anderen hadden ietwat problemen
en een derde groep hebben hun oester gewoon doorgegeven.
Na het bezoek was er een individuele rit naar La Hoguette.
Wij hadden er voor gekozen om niet onmiddellijk te vertrekken,
maar om een stevige wandeling te maken, richting Arromanches.
Aangekomen in La Hoguette was er een begeleid bezoek aan "Safran de Normandie".
Sommigen hebben er hun inkopen gedaan zoals, Saffraan en vintage producten.
Afhankelijk van het seizoen was er honing, azijn, siroop, ... te koop.
De minuscule saffraandraadjes waren toch wel heel prijzig, meer bepaald 35.000€ /kg.
Tip van de dag: Misschien met z’n allen saffraan gaan kweken, want eigen kweek is ... de beste kweek.
Onze laatste trip voor die dag is naar "Montormel" op de parking van het Mémorial" waar wij ook hebben overnacht.
Zaterdag 7 mei
Tussen Argentan en Vimoutiers overheerst het herdenkingsmuseum de vlakte,
waar in augustus 1944, 100.000 Duitsers omsingeld werden door negen geallieerde divisies.
Amerikanen, Britten, Canadezen, Fransen en Polen leidden een gemeenschappelijke strijd
en veroordeelden de Duitsers tot een nederlaag zonder weerga op het westfront.
50.000 Duitsers werden buiten gevecht gesteld, duizenden voertuigen, kanonnen,
kadavers van paarden liggen over het slagveld verspreid.
De Slag om Normandië was geleverd, maar voor de burgerbevolking luidt het einde van de gevechten,
het einde van de moeilijkheden nog niet in: ze moesten zich nog zien te redden met dit slachtveld.
Het herdenkingsmuseum van Montormel ligt midden op het voormalige slagveld
en heeft een uitzonderlijk zicht op het dal van de Dives.
Na het interactief bezoek reden we richting Cambremer, via Livarot,
waar een vrij bezoek aan ‘Le Village Fromager Graindorge’ mogelijk was .
In 1910 werd E. Graindorge Fromagerie overgedragen van vader op zoon.
Ze zijn gespecialiseerd in de productie van 4 kazen:
Livarot, Pont-l’Evêque, Camembert de Normandie en de Neufchâtel.

In Cambremer stond een vrij bezoek aan “Les Jardins d Pays d’Auge” gepland.
Prachtige tuin van om en bij de 3 hectaren, aangelegd rond een gerestaureerde boerderij.

Na de wandeling doorheen de tuin dienden wij ons te verplaatsen naar Saint-Aubin-de-Scellon.
Op de boerderij La Charterie werden de voorbereidingen getroffen voor een gezamenlijke BBQ.
De gastheer zorgde voor de apero met hapjes van regionale producten.
Het werd een gezellige avond met dans en muziek.
Zondag 8 mei (Moederdag)
Op zondagmorgen werd een ontbijtpakket geleverd.
Vele vaders hebben daarmee goed gescoord bij de vele moeders.
Na het ontbijt was er de gelegenheid om nog eens de beentjes strekken met een korte wandeling in de omgeving.
Om 11 uur is het weekend afgerond en kon iedereen heel tevreden vertrekken naar huis.
 

Het weer was goed,
het weekend was prachtig.

Alvast dank aan
Albert, Roos, Yves en Ann
voor de vele uren voorbereiding.

Ann en Johan.


---- | naar boven | ----
deze pagina werd laatst aangepast op: 30.08.18 - Minimum 800x600 beeldschermresolutie